UTLENDINGSRETT
Advokathuset Vest bistår i saker innen utlendingsrett som behandles i Utlendingsdirektoratet (UDI), Utlendingsnemnda (UNE) og domstolene.
Advokathuset Vest bistår blant annet i saker som omhandler:
Asyl
Asyl kan gis til den som har en velbegrunnet frykt for forfølgelse på grunn av
etnisitet, avstamning, hudfarge, religion, nasjonalitet, medlemskap i en
spesiell sosial gruppe eller på grunn av politisk oppfatning. Utlendingen må
være ute av stand til, eller på grunn av frykt for forfølgelse være uvillig
til, å påberope seg sitt hjemlands beskyttelse.
Alternativt kan asyl gis til den som står i reell fare for å bli utsatt for
dødsstraff, tortur eller annen umenneskelig elle nedverdigende behandling eller
straff ved tilbakevending til hjemlandet.
Utvisning og tilbakekall av statsborgerskap
Statsborgerloven regulerer tilbakekall av statsborgerskap. Et statsborgerskap kan tilbakekalles dersom søkeren har gitt uriktige eller ufullstendige opplysninger som var av vesentlig betydning for vedtaket. Tilbakekall av statsborgerskapet kan medføre at du ikke kan fortsette å bo i Norge.
Visum
Utlendinger må som hovedregel ha visum for å kunne reise lovlig inn til Norge. Hovedkategoriene av visum er Schengenvisum, visum på humanitært grunnlag og innreisevisum.
Familieinnvandring
Familieinnvandring er en samlebetegnelse for familiegjenforening og familieetablering.
Familieinnvandring er aktuelt for blant annet ektefelle, samboer, barn av noen som bor i Norge og foreldre som har barn i Norge.
Arbeidstillatelse
Vilkårene for å få arbeidstillatelse er strengere for arbeidstakere som kommer
fra land utenfor EØS. Det er utlendingsloven § 23 som gjelder for disse arbeidstakerne. Vilkårene er blant annet at arbeidstakeren må ha fylt 18 år, og at det må foreligge et konkret tilbud om arbeid fra en arbeidsgiver.
Borgere fra EU/EØS-land kan arbeide i Norge uten at det trengs å søke om oppholdstillatelse. Disse arbeidstakerne trenger kun å registrere seg hos politiet, og må gjøre dette senest tre måneder etter at de kom til Norge.
Reisebevis og utlendingspass
Reisebevis gis til flyktninger som har fått asyl i Norge. Utlendingen må søke om få reisebevis, det gis ikke automatisk i og med innvilgelse av asyl. For at det skal gis
reisebevis, må det ikke foreligge særlige grunner som taler mot at reisebevis utstedes.
Dette kan blant annet være at det er tvil om utlendingens identitet eller at han har fått dom for en særlig alvorlig forbrytelse, og dette tilsier at vedkommende vil utgjøre en fare for samfunnet.
Utlendingspass er et pass som gis til flyktninger som oppfyller vilkårene i utlendingsloven § 64. Personen må ha fått innvilget oppholdstillatelse på grunn av søknad om asyl, uten at personen oppfyller vilkårene for å få status som flyktning. Utlendingens forhold til hjemlandet må tilsi at det gis utlendingspass. Er det farlig for deg å kontakte hjemlandets myndigheter, kan dette vilkåret være oppfylt. Vilkåret kan også være oppfylt hvis du har søkt om pass fra hjemlandet, men fått avslag. Videre må det ikke foreligge særlige grunner som taler mot å gi utlendingspass.
Krav på fri rettshjelp
I enkelte saker innen utlendingsretten vil man ha krav på fri rettshjelp. Dette innebærer at det offentlige dekker utgiftene man har til advokat. Vi kan undersøke om du har krav på fri rettshjelp i din sak.